dimarts, 23 de novembre del 2010

Una de rècords!!!


Hola de nou!!
Veient l’exemple de l’Ernest de l’altre dia, i coneixent el mètode “silva” per a memoritzar he estat fent una recerca sobre records i velocitat de memorització i he trobat que la persona que posseeix més rècords del món en memoritzar amb poc temps és en Ramón Campayo Martinez, nascut a Albacete!!!
Sens dubte la seva gran marca la va establir el nou de novembre del 2003. Aquell any va polvoritzar 15 rècords mundials de memorització en menys d'una hora. Algunes de les seves gestes són
-         Aconseguir memoritzar un nombre binari de 46 dígits en només un segon.
-         Memoritzar la posició que ocupa cada paraula d'una llista de 23.200 durant 72 hores amb escoltar una sola vegada. D’aquestes 23.200 paraules se li van preguntar 500 a l’atzar i només en va fallar dues de les cinc que podia errar.
-         És capaç de llegir una combinació de vint nombres binaris (zeros i uns) en 3 dècimes de segon.
-         És capaç de llegir a velocitats de 2540 paraules per minut, amb pics de superiors a les 4.000 per minut.l veure que
Us deixo amb una entrevista i una demostració que es va realitzar al programa d’Andreu Buenafuente. A partir del minut 4, explica el metòde que utilitza, i si us fixeu és semblant al que vam utilitzar, és a dir, visualitzar nous coneixements amb coses surrealistes. Al final del video fa una demostració amb una sèrie de números.
Espero que us agradi!! Fins aviat!!

dimecres, 3 de novembre del 2010

LES FASES DE LA SON

L’aportació del blog d’aquesta setmana es degut a un petit incís que l’Ernest va fer sobre les hores que dormíem i sobre l’estadi REM. Aquest tema em va picar la curiositat i vaig decidir informar-me més sobre les fases del són, l’estadi REM i la necessitat de son que tenim. És per això que us presento el següent:  

-         Us deixo el link d’un reportatge del Discovery Channel perquè entrem en matèria.
-         http://www.youtube.com/watch?v=8cZf6o8HFvA

A partir d’ara i del que heu pogut veure al video us acabarà d’aclarir el que heu visualitzat amb aquests breus conceptes:

L'ésser humà passa aproximadament un terç de la seva vida dormint, tot i que molta de la gent pensa que és una pèrdua de temps. Avui en dia, es desconeixen a nivell científic la naturalesa la funció i els esdeveniments que succeeixen durant les diferents fases del son.

El somni és un fenomen actiu, en el que succeeix de manera cíclica i es repeteixen una sèrie d'estadis:
• Vetlla: quan encara estem desperts

• Estadi no REM:
període de relativa tranquil.litat cerebral i de moviments oculars. Es subdivideix al seu torn en quatre estadis:
o I: son lleuger, els músculs es relaxen el pols i la respiració s'equilibren. La temperatura corporal disminueix
o II: moviments oculars lents amb poca amplitud.
o III i IV: son profund, absència de moviments oculars.

• Estadi REM: es produeixen moviments oculars ràpids. És la fase del somni. Pot definir-se com una fase de gran activitat cerebral i parestèsia corporal, ja que es produeix la pèrdua de to muscular de l'organisme, excepte el diafragma i els moviments oculars.
En l'individu sa, el somni s'inicia amb diversos minuts en estadi I, al que segueixen els estadis II, III i IV. Després apareixen de nou els estadis I i II i finalment a l'hora o hora i mitja de l'inici del son, apareix en la fase REM.
El cicle es repeteix cada hora o hora i mitja.
Perquè el somni sigui reparador, s'ha de repetir aquest cicle durant tota la nit, en diverses ocasions.

A nivell de necessitat de son es pot concluïr el seguent:

Primerament és molt important començar refutant el mite que cada persona necessita 8 hores de son per poder realitzar un bon descans nocturn. Estudis del son han demostrat que existeixen 3 tipus de subjectes en funció de la necessitat de son que refereixen, establint subjectes amb patró de son curt (necessiten 6 o menys hores de son), subjectes de patró de son intermedi (dormen entre 7 i 8 hores al dia) i persones amb patró de son llarg (necessiten més de 9 hores).
Si ens centrem en dades, hi ha estudis que afirmen que un 10% de la població n'hi ha prou amb 6,5 hores per nit, i un 15% necessita més de 9 hores de son.
També l'edat influeix en la necessitat d'hores de son. Així doncs, un nadó necessita aproximadament 16-18 hores de son al dia (en intervals d'aprox. 4 hores), els nens d'un i dos anys d'edat habitualment dormen de 12 a 14 hores, els preescolars necessiten de 10 a 12 hores , els adolescents necessiten al voltant de 9-10 hores diàries, mentre que els adults oscil.laran entre les intervals horaris explicats anteriorment (aprox.: 6-11 hores). En les persones de 55 a 60 anys es redueixen les hores de son nocturn i és més necessària una migdiada vespertina. A partir dels 70, és estrany dormir més de 5 hores seguides i són més freqüents cabeçades esporàdiques durant el dia.
També factors geogràfics poden influir. Així es dorm una mica més a les muntanyes i una mica menys a la costa.


Espero que hagi set útil i interessant! Fins aviat!!