dimecres, 3 de novembre del 2010

LES FASES DE LA SON

L’aportació del blog d’aquesta setmana es degut a un petit incís que l’Ernest va fer sobre les hores que dormíem i sobre l’estadi REM. Aquest tema em va picar la curiositat i vaig decidir informar-me més sobre les fases del són, l’estadi REM i la necessitat de son que tenim. És per això que us presento el següent:  

-         Us deixo el link d’un reportatge del Discovery Channel perquè entrem en matèria.
-         http://www.youtube.com/watch?v=8cZf6o8HFvA

A partir d’ara i del que heu pogut veure al video us acabarà d’aclarir el que heu visualitzat amb aquests breus conceptes:

L'ésser humà passa aproximadament un terç de la seva vida dormint, tot i que molta de la gent pensa que és una pèrdua de temps. Avui en dia, es desconeixen a nivell científic la naturalesa la funció i els esdeveniments que succeeixen durant les diferents fases del son.

El somni és un fenomen actiu, en el que succeeix de manera cíclica i es repeteixen una sèrie d'estadis:
• Vetlla: quan encara estem desperts

• Estadi no REM:
període de relativa tranquil.litat cerebral i de moviments oculars. Es subdivideix al seu torn en quatre estadis:
o I: son lleuger, els músculs es relaxen el pols i la respiració s'equilibren. La temperatura corporal disminueix
o II: moviments oculars lents amb poca amplitud.
o III i IV: son profund, absència de moviments oculars.

• Estadi REM: es produeixen moviments oculars ràpids. És la fase del somni. Pot definir-se com una fase de gran activitat cerebral i parestèsia corporal, ja que es produeix la pèrdua de to muscular de l'organisme, excepte el diafragma i els moviments oculars.
En l'individu sa, el somni s'inicia amb diversos minuts en estadi I, al que segueixen els estadis II, III i IV. Després apareixen de nou els estadis I i II i finalment a l'hora o hora i mitja de l'inici del son, apareix en la fase REM.
El cicle es repeteix cada hora o hora i mitja.
Perquè el somni sigui reparador, s'ha de repetir aquest cicle durant tota la nit, en diverses ocasions.

A nivell de necessitat de son es pot concluïr el seguent:

Primerament és molt important començar refutant el mite que cada persona necessita 8 hores de son per poder realitzar un bon descans nocturn. Estudis del son han demostrat que existeixen 3 tipus de subjectes en funció de la necessitat de son que refereixen, establint subjectes amb patró de son curt (necessiten 6 o menys hores de son), subjectes de patró de son intermedi (dormen entre 7 i 8 hores al dia) i persones amb patró de son llarg (necessiten més de 9 hores).
Si ens centrem en dades, hi ha estudis que afirmen que un 10% de la població n'hi ha prou amb 6,5 hores per nit, i un 15% necessita més de 9 hores de son.
També l'edat influeix en la necessitat d'hores de son. Així doncs, un nadó necessita aproximadament 16-18 hores de son al dia (en intervals d'aprox. 4 hores), els nens d'un i dos anys d'edat habitualment dormen de 12 a 14 hores, els preescolars necessiten de 10 a 12 hores , els adolescents necessiten al voltant de 9-10 hores diàries, mentre que els adults oscil.laran entre les intervals horaris explicats anteriorment (aprox.: 6-11 hores). En les persones de 55 a 60 anys es redueixen les hores de son nocturn i és més necessària una migdiada vespertina. A partir dels 70, és estrany dormir més de 5 hores seguides i són més freqüents cabeçades esporàdiques durant el dia.
També factors geogràfics poden influir. Així es dorm una mica més a les muntanyes i una mica menys a la costa.


Espero que hagi set útil i interessant! Fins aviat!!

2 comentaris:

  1. Hola Albert!!

    Sort que he fet una ullada als blogs dels companys abans de fer una nova entrada, ja que volia tractar el mateix tema que has tractat tu perquè havia trobat aquest mateix vídeo del Discovery.

    Penso que els dos vídeos són súper interessants i que has fet una bona aportació. Penso que ens pot ser molt útil.

    FIns dilluns!!

    ResponElimina