divendres, 17 de desembre del 2010

Focusing

Hola de nou!!
Després d'uns dies d'abandonament, torno a actualitzar el meu blog!
Aquesta vegada parlaré d'una tècnica que ens va comentar l'Ernest. Es tracta del focusing! Fent una recerca per Internet vaig trobar les fases en què s'estructura aquesta tècnica, segon Eugene Gendlin

Espero que us sigui interessant!



Dins la tècnica del Focusign podem distingir 6 etapes, passos o moviments. Practicar aquests 6 passos és la forma més fàcil d'aprendre el procés.
Els 6 passos són una guia, especialment quan es comença a practicar:
  1. Aclarir un espai
  2. Formar la sensació sentida
  3. Trobar un agafador
  4. Raonar
  5. Preguntar
  6. Rebre
A mesura que s'adquireixi la destresa, els passos seguiran una seqüència natural, no mecànica ni forçada.

Pas 1. Aclarir un ESPAI

Primer, prepara el teu cos.
Centra l'atenció en la teva respiració, tingueu en compte com entra i com surt l'aire de tu. D’aqueta manera: sent els teus peus, cames i tronc relaxats, relaxa els teus braços, cara, cap ... Posa't en actitud d'escolta del que vagi esdevenint en el teu cos durant aquest enfocament o procés, no jutgis el que vagi succeeint , només dóna-li la benvinguda i mira'l amb curiositat.
Ara pregunta't: què hi ha en mi que no em permet estar totalment bé? Espera que vagin apareixent les respostes. Cadascuna d'elles, anomena-la i imagina que la situes davant teu. Repeteix amb cadascuna de les respostes que sorgeixin. No és moment de pensar, recordar o analitzar aquest o un altre assumpte, només de reconèixer que existeix i de situar-ho davant teu.
Quan creguis que has acabat, comprova que realment és així, pregunta't: Alguna cosa més, fa que pugui estar totalment bé ara? Igual que abans deposita'l fora de tu. Ara comprova que estàs a una distància adequada de tot això. Dóna't el plaer de descansar de tot això per uns instants i recorda: tu ets més que això. Pots dir-te a tu mateix: "jo tinc problemes però no sóc els meus problemes, sóc més que això".

 

Pas 2. FORMAR L’EMOCIÓ

Ara triaràs el tema a enfocar: de tot això que hi ha davant teu, què necessita ser escoltat ara?, Què m'està demanant ser atès en aquest moment de la meva vida? Espera uns minuts contemplant que sorgeixi una resposta des del teu cos.
Un d'aquests assumptes es posarà en primer pla o guanyarà en intensitat. Posa-hi el teu focus d'atenció i recorda guardar la distància adequada i segura. Deixa que es formi un sentiment en el teu cos: quin sentiment apareix en el meu cos en observar tot aquest assumpte?. L’emoció no és una emoció, ni un sentiment sinó una cosa lleu, difús i global que ens parla de tot aquest assumpte. Generalment apareix en el nostre cos per la zona del nostre tronc (abdomen, estómac, pit, coll, ...) podem sentir molt localitzada en un punt o molt més difusa i àmplia ocupant més espai. Sol ser una cosa subtil que apareix i que no sabem molt bé ni com expressar-la.

 

Pas 3. TROBAR UN AGAFADOR

Deixa que una paraula, imatge o gest sorgeixi d'aquest lloc on estàs sentint
A continuació, et presentem algunes guies / possibilitats que t'ajudaran a definir la teva emoció, encara que no són les úniques.
Quina és la qualitat d'aquesta emoció? Permet que es creï una imatge a partir d'aquesta sensació: color, forma, textura, mida ... Quina és la paraula o imatge que millor encaixa amb la globalitat o el nuclear de tot aquest assumpte? És important trobar una manera adequada d'expressar això que sents ara i que té a veure amb tot aquest assumpte.

 

Pas 4. RESONADOR

Comprova si la paraula, imatge o gest que has trobat realment s'ajusta a la emoció. Intento totes les vegades que sigui necessari fins que la emoció pugui reconèixer que aquesta és realment la manera com se sent i la defineix.
De vegades, quan es troba la definició exacta i completa a això que sents respecte a un assumpte, canvia en el teu interior (canvi en la emoció). Pot ser que aquí sigui un bon lloc per tancar aquest enfocament, si és així passa a l'últim pas "Rebre i Agrair".
Si necessites continuar indagant en aquest assumpte contínua en el pas següent.

 

Pas 5. PREGUNTAR

De vegades, necessitem continuar aprofundint més sobre aquesta emoció. Et convidem a que cadascuna de les preguntes que aquí apareixen les prenguis com possibilitats, provant a veure què passa. Recorda que potser no encaixen amb la teva sensació.
Tria una de les preguntes (la que et sembli) i repeteix-te-la mentalment, a poc a poc i espera a veure com respon la teva emoció. És com si tiressis una pedra a un pou i esperessis atent a veure quan sona en el fons. Si res no canvia prova amb una altra, i així successivament.
Recorda no perdre el contacte amb la teva emoció. Queda't amb ella esperant que alguna cosa canviï, es modifiqui o s'expandeixi. Les preguntes són les següents:
  • De què tracta tot això?
  • Què és el que el fa tan ...
  • Cap a on em convida a anar?
  • Què hi ha per sota de tot això?
  • Què necessita aquesta sensació per estar del tot bé?
  • Com seria sentir-se realment bé ara?
  • Què en la meva vida se sent com això?
  • Què és el pitjor de tota aquesta sensació?
  • Què m'està demanant ara?

 

Pas 6. REBRE I AGRAIR

Rep qualsevol cosa que aparegui amb una actitud cordial i amigable. Queda't amb el què ha aparegut encara que només sigui un petit pas. Acull el que arribi sense judicis ni critiques, ja que és per donar-te informació de com estàs realment ara, i això ja és positiu per a tu.
Focusing ens ajuda a reconèixer i acceptar el que és real. Per molt que ho amaguem o que ho rebutgis o ho neguis el que és ja és i res canvia si no ho atens i escoltes. Protegeix de les veus crítiques, d'aquesta part en solem dir que "això no hauria de ser així", "no hauria d'estar sentint això", "no pots estar bé", "no ho aconseguiràs", etc.

dimarts, 23 de novembre del 2010

Una de rècords!!!


Hola de nou!!
Veient l’exemple de l’Ernest de l’altre dia, i coneixent el mètode “silva” per a memoritzar he estat fent una recerca sobre records i velocitat de memorització i he trobat que la persona que posseeix més rècords del món en memoritzar amb poc temps és en Ramón Campayo Martinez, nascut a Albacete!!!
Sens dubte la seva gran marca la va establir el nou de novembre del 2003. Aquell any va polvoritzar 15 rècords mundials de memorització en menys d'una hora. Algunes de les seves gestes són
-         Aconseguir memoritzar un nombre binari de 46 dígits en només un segon.
-         Memoritzar la posició que ocupa cada paraula d'una llista de 23.200 durant 72 hores amb escoltar una sola vegada. D’aquestes 23.200 paraules se li van preguntar 500 a l’atzar i només en va fallar dues de les cinc que podia errar.
-         És capaç de llegir una combinació de vint nombres binaris (zeros i uns) en 3 dècimes de segon.
-         És capaç de llegir a velocitats de 2540 paraules per minut, amb pics de superiors a les 4.000 per minut.l veure que
Us deixo amb una entrevista i una demostració que es va realitzar al programa d’Andreu Buenafuente. A partir del minut 4, explica el metòde que utilitza, i si us fixeu és semblant al que vam utilitzar, és a dir, visualitzar nous coneixements amb coses surrealistes. Al final del video fa una demostració amb una sèrie de números.
Espero que us agradi!! Fins aviat!!

dimecres, 3 de novembre del 2010

LES FASES DE LA SON

L’aportació del blog d’aquesta setmana es degut a un petit incís que l’Ernest va fer sobre les hores que dormíem i sobre l’estadi REM. Aquest tema em va picar la curiositat i vaig decidir informar-me més sobre les fases del són, l’estadi REM i la necessitat de son que tenim. És per això que us presento el següent:  

-         Us deixo el link d’un reportatge del Discovery Channel perquè entrem en matèria.
-         http://www.youtube.com/watch?v=8cZf6o8HFvA

A partir d’ara i del que heu pogut veure al video us acabarà d’aclarir el que heu visualitzat amb aquests breus conceptes:

L'ésser humà passa aproximadament un terç de la seva vida dormint, tot i que molta de la gent pensa que és una pèrdua de temps. Avui en dia, es desconeixen a nivell científic la naturalesa la funció i els esdeveniments que succeeixen durant les diferents fases del son.

El somni és un fenomen actiu, en el que succeeix de manera cíclica i es repeteixen una sèrie d'estadis:
• Vetlla: quan encara estem desperts

• Estadi no REM:
període de relativa tranquil.litat cerebral i de moviments oculars. Es subdivideix al seu torn en quatre estadis:
o I: son lleuger, els músculs es relaxen el pols i la respiració s'equilibren. La temperatura corporal disminueix
o II: moviments oculars lents amb poca amplitud.
o III i IV: son profund, absència de moviments oculars.

• Estadi REM: es produeixen moviments oculars ràpids. És la fase del somni. Pot definir-se com una fase de gran activitat cerebral i parestèsia corporal, ja que es produeix la pèrdua de to muscular de l'organisme, excepte el diafragma i els moviments oculars.
En l'individu sa, el somni s'inicia amb diversos minuts en estadi I, al que segueixen els estadis II, III i IV. Després apareixen de nou els estadis I i II i finalment a l'hora o hora i mitja de l'inici del son, apareix en la fase REM.
El cicle es repeteix cada hora o hora i mitja.
Perquè el somni sigui reparador, s'ha de repetir aquest cicle durant tota la nit, en diverses ocasions.

A nivell de necessitat de son es pot concluïr el seguent:

Primerament és molt important començar refutant el mite que cada persona necessita 8 hores de son per poder realitzar un bon descans nocturn. Estudis del son han demostrat que existeixen 3 tipus de subjectes en funció de la necessitat de son que refereixen, establint subjectes amb patró de son curt (necessiten 6 o menys hores de son), subjectes de patró de son intermedi (dormen entre 7 i 8 hores al dia) i persones amb patró de son llarg (necessiten més de 9 hores).
Si ens centrem en dades, hi ha estudis que afirmen que un 10% de la població n'hi ha prou amb 6,5 hores per nit, i un 15% necessita més de 9 hores de son.
També l'edat influeix en la necessitat d'hores de son. Així doncs, un nadó necessita aproximadament 16-18 hores de son al dia (en intervals d'aprox. 4 hores), els nens d'un i dos anys d'edat habitualment dormen de 12 a 14 hores, els preescolars necessiten de 10 a 12 hores , els adolescents necessiten al voltant de 9-10 hores diàries, mentre que els adults oscil.laran entre les intervals horaris explicats anteriorment (aprox.: 6-11 hores). En les persones de 55 a 60 anys es redueixen les hores de son nocturn i és més necessària una migdiada vespertina. A partir dels 70, és estrany dormir més de 5 hores seguides i són més freqüents cabeçades esporàdiques durant el dia.
També factors geogràfics poden influir. Així es dorm una mica més a les muntanyes i una mica menys a la costa.


Espero que hagi set útil i interessant! Fins aviat!!

dilluns, 18 d’octubre del 2010

La percepció extrasensorial

Hola de nou! Continuant amb el meu blog, avui m’agradaria parlar la percepció extrasensorial. A continuació us deixo amb una aproximació al concepte per tal que conegueu una mica a què es refereix, i llavors us deixaré l’enllaç d’un experiment que es va realitzar al programa de televisió Cuarto Milenio (Cuatro). Recordo que aquest experiment el vaig veure en directe i em va sorprendre molt i es per això que l’he trobat interessant perquè el veieu i us adoneu que la percepció extrasensorial és present en les nostres vides.

La percepció extrasensorial és la capacitat d'obtenir dades de l'entorn sense usar els cinc sentits tradicionals, sigui a través de telepatia, precognició, captació de l'esperit o altres mètodes. Està considerada una creença sense fonament per la ciència acadèmica, tot i que els estudiosos de la parapsicologia la defensen i intenten demostrar-ne la validesa. Sovint la percepció extrasensorial es coneix amb el nom de sisè sentit.

Una vegada ja coneixeu el concepte m’agradaria que veiéssiu aquest vídeo. És curt i realment sorprenent i interessant. En el vídeo es posa de manifest com les persones som capaces de percebre presencies o perills sense la necessitat d’haver-ho de presenciar o experimentar a través dels cinc sentits tradicionals, sinó que les perceben a través d’aquest sisè sentit. Les persones que participen estan monotoritzades, és a dir, es té un control de la freqüència cardíaca, de la tensió i de la respiració. Aquestes variables es veuen alterades quan perceben presencies. A més, tenen l’opció de prémer un botó quan noten algun tipus de presencia tot i que no la perceben amb els sentits tradicionals.

Mireu el vídeo i us sorprendrà.

http://www.youtube.com/watch?v=YOT2nQj87WQ

dimecres, 29 de setembre del 2010

La percepció i les il·lusions òptiques

Entre el gran ventall de possibilitats que se’ns va oferir per a comentar en el nostre Blog en vaig trobar un que em va interessar. No és cap altre que el de la percepció, ja que sovint ens trobem en què les coses que percebem del món no són com nosaltres les percebem i imaginem.

La percepció és un dels estats psíquics més importants que ens facilita captar tot allò que ens envolta. Tot i això, hem de tenir present que hi ha factors interns i externs que influencien a la percepció.
Per això en diverses ocasions ens trobem que les nostres percepcions i les nostres sensacions del què ens envolta no sempre s’assemblen a la realitat.  De les més destacades podem dir que són les il·lusions perceptives, les il·lusions òptiques, tàctils o auditives.
A continuació us proposaré un exercici d’il·lusió òptica per què us fixeu en què sovint el que percebem no s’assembla a la realitat. En principi el què es veu en aquesta quadrícula és que hi ha moviment, però en realitat no n’hi ha. Aquí trobem un exemple d’un alteració de la realitat produïda per la percepció.

Per veure l’exemple cliqueu al següent link.

http://www.google.es/imgres?imgurl=http://www.sudoku-gratuit.fr/illusion-optique/illusion_akiyoshi9.gif&imgrefurl=http://www.sudoku-gratuit.fr/illusion-optique.htm&usg=__fY_bsdiyixt3CQELs9Sow6BpBP4=&h=407&w=408&sz=10&hl=es&start=0&zoom=1&tbnid=BV3LMAHX80M9-M:&tbnh=144&tbnw=153&prev=/images%3Fq%3Dilusions%2Boptiques%26hl%3Des%26sa%3DG%26biw%3D1024%26bih%3D570%26gbv%3D2%26tbs%3Disch:1&itbs=1&iact=hc&vpx=297&vpy=108&dur=3748&hovh=224&hovw=225&tx=156&ty=164&ei=NhqjTMrbG8b24gbikImPAw&oei=JhqjTPP-Foi6jAftz9iIAw&esq=4&page=1&ndsp=13&ved=1t:429,r:1,s:0

Benvinguts al meu blog!!!

Sóc l'Albert Isach  de 4t de Psicopedagogia!

Aquest blog és obert per a tots els comentaris i  opinions que volgueu realitzar sobre la informació que periòdicament aniré penjant. Espero que la informació que hi trobeu us sigui útil i interessant i que les vostres aportacions aconsegueixin que el blog millori.


Moltes gràcies!